Latest news

Διακοπή καπνίσματος με βελονισμό

Κάντε το κάπνισμα παρελθόν με την βοήθεια του βελονισμού

Το κάπνισμα όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί μία βλαβερή συνήθεια για τον οργανισμό μας. Γιατί; Διότι περιέχει χιλιάδες ουσίες από τις οποίες εκατοντάδες είναι τοξικές ενώ 60-70 από αυτές είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες.

Ενδεικτικά ένα τσιγάρο περιέχει αμμωνία, κάδμιο, φορμαλδεύδη, αρσενικό, υδροκυάνιο, πίσσα, νικοτίνη και άλλες πολλές ουσίες.

Γιατί καπνίζουμε;

Εξαιτίας της νικοτίνης η οποία είναι τόσο εθιστική όσο η κοκαίνη και η ηρωίνη. Μέσα σε 6-10 δευτερόλεπτα από την πρώτη ρουφηξιά του τσιγάρου η νικοτίνη εισέρχεται στον εγκέφαλο μέσω των πνευμόνων και συνδέεται με υποδοχείς οι οποίοι προκαλούν με την σειρά τους την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως ντοπαμίνη, επινεφρίνη (αδρεναλίνη), νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη), β- ενδορφίνη, σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Το αποτέλεσμα είναι αγχολυτική και αναλγητική δράση όπως ισχυρίζονται πολλοί καπνιστές. Θεωρείται ότι βελτιώνει εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η εγρήγορση και προκαλεί μεγαλύτερη διαύγεια και ικανότητα για μάθηση. Επίσης προκαλείται μείωση της όρεξης πιθανά λόγω της αύξησης των επιπέδων γλυκόζης μέσω της διέγερσης του ήπατος από τα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης.

Επειδή όμως τα επίπεδα της νικοτίνης ελαττώνονται γρήγορα, ανάβουμε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο έτσι ώστε να διατηρείται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γιατί δεν κόβεται εύκολα;

Επειδή η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος προκαλεί στερητικό σύνδρομο δηλ. συμπτώματα όπως νευρικότητα, έντονο άγχος, αϋπνία, πονοκεφάλους, ναυτία, δυσκοιλιότητα ή διάρροιες, έντονη επιθυμία για φαγητό και γλυκά. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να κρατήσουν μέχρι και κάποιες εβδομάδες και ουσιαστικά είναι ο κύριος λόγος που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη εγχείρημα την διακοπή του καπνίσματος.

Πως βοηθάει ο βελονισμός;

Ο βελονισμός έρχεται ως αρωγός στην προσπάθεια να καταπολεμήσουμε το στερητικό σύνδρομο. Η τοποθέτηση βελονών στο σώμα, τα αυτιά και το πρόσωπο προκαλούν μία σειρά νευροχημικών αντιδράσεων ικανών να διατηρήσουν το άτομο που θέλει να διακόψει το κάπνισμα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ηρεμίας, με ελάχιστη νευρικότητα και καλή ποιότητα ύπνου.

Προκαλείται πολλές φορές αίσθηση μεταλλικής γεύσης στο στόμα και απέχθεια στην μυρωδιά του καπνού ώστε να ενισχύεται ακόμη περισσότερο το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παράλληλα τοποθετούμε βελόνες για την καταπολέμηση της αυξημένης όρεξης αλλά και των πιθανών διαταραχών από την διαταραχή της εντερικής λειτουργίας.

Ποιά είναι η διαδικασία;

Η λήψη του ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση είναι το πρώτο βήμα. Ακολουθεί η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου σχετικά με τις συνήθειες και τις πεποιθήσεις του ατόμου σε σχέση πάντα με το κάπνισμα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε προχωράμε στην τοποθέτηση των βελονών στο πρόσωπο, σώμα και αυτιά. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 45- 60 λεπτά.

Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές, δεν πονάνε, είναι μιας χρήσεως, αποστειρωμένες, δεν έχουν αυλό ή φάρμακο άρα δεν προκαλούν καμμία παρενέργεια όταν βέβαια εφαρμόζονται από γιατρό κατάλληλα εκπαιδευμένο.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα του βελονισμού είναι συνήθως πλήρως εξατομικευμένα, σε γενικές γραμμές προτείνονται αρχικά 4-6 συνεδρίες, με συχνότητα μία ή δύο φορές την εβδομάδα ώστε να περιοριστούν άμεσα τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου. Κατόπιν προτείνονται συνεδρίες συντήρησης στους επόμενους μήνες ώστε να διατηρηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό υποτροπιάζει μέσα στον πρώτο χρόνο.

Συνδυάζεται με άλλες θεραπείες;

Δεν υπάρχει καμμία αντένδειξη ή παρενέργεια άρα σαφώς και μπορεί να συνδυαστεί και με φαρμακευτικές θεραπείες αλλά και με θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης.

Προτείνεται παράλληλα η αντικατάσταση του καφέ από πράσινο τσάι, αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αλλά και περισσότερη άσκηση.

Η βασική προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι η συνειδητοποιημένη απόφαση του ατόμου να διακόψει την συνήθεια πολλών χρόνων και να προχωρήσει πραγματικά σε μία νέα ζωή χωρίς τσιγάρο.

Νάβαλης Κωνσταντίνος , Φυσίατρος – Βελονιστής.

thvanakasΔιακοπή καπνίσματος με βελονισμό